14 juli 2022

Circulaire houtskeletbouw-woningen in Mierlo

In het Noord-Brabantse Mierlo realiseren we voor Woningstichting Compaen in samenwerking met Frank van Roij Timmerfabriek 16 circulaire, biobased woningen.

Optimus-woningen
Het “Optimus-concept” van deze houtskeletbouwwoningen is ontwikkeld samen met NBArchitecten en enkele woningcorporaties. De woningen zijn bijna volledig af fabriek geproduceerd en worden in zijn geheel getransporteerd naar de bouwlocatie in Mierlo. Volgende week worden de eerste 8 woningen geplaatst, voorzien van vloer- en wandafwerking; zelfs keuken en badkamer zijn al in de woningen aanwezig. De daken zijn voorzien van een maximaal aantal pv-zonnepanelen.

Bouwteam
Vanuit onze expertise vullen wij het bouwteam aan voor de vloeiende overgang naar het bouwproces op locatie. Waar wij traditioneel alle disciplines op de bouwplaats samenbrengen, neemt Timmerfabriek Frank van Roij deze hier grotendeels voor zijn rekening in de eigen fabriek in Goirle. We zijn verantwoordelijk voor de funderingswerkzaamheden op locatie, welke inmiddels zijn afgerond. De planning is om het project medio december 2022 gereed te hebben en de huurders hun intrek kunnen nemen in deze bijzondere woningen.

Voordelen prefab houtbouw
De voordelen van de geconditioneerde omstandigheden van prefab houtbouw zijn groot: gewaarborgde kwaliteit, hoge isolatiewaarde, een snel bouwproces en minimale overlast voor de omgeving. Door de kennis en ervaring van Aannemersbedrijf P. van Leeuwen en Timmerfabriek Frank van Roij in bouwteam te bundelen, stemmen we houtskeletbouw precies af op de wensen van woningcorporaties en de eindgebruikers. Onze krachtige samenwerking zetten we wat ons betreft voort in een grote diversiteit aan projecten.

Duurzaam en energiezuinig
Het gebruik van duurzame materialen als hout, heeft veel voordelen voor zowel klimaat als eindgebruiker. De huizen in Mierlo (in de nieuwbouwwijk Luchen) worden gebouwd met natuurlijke, afbreekbare materialen, zonder chemische processen. Hout neemt bovendien CO2 op. Alle materialen zijn afkomstig van duurzame bosbouw en voor elke boom die gekapt wordt, wordt een nieuwe geplant. Voor deze 16 biobased woningen in Luchen is een materialenpaspoort samengesteld met informatie over de kwaliteit, herkomst en locatie van de gebruikte circulaire materialen. Grondstoffen krijgen zo een identiteit en zijn aan het einde van de levensduur eenvoudiger te demonteren en er zijn er meer kansen om deze circulaire materialen te hergebruiken. 

Het wonen in een woning van houtskeletbouw betekent energiezuinig wonen. De isolatiewaarden zijn hoog. Bovendien zijn alle daken van deze woningen in Luchen voorzien van pv-zonnepanelen.

Na plaatsing van de eerste 8 woningen, worden de volgende acht woningen in de fabriek gefabriceerd. 

Deel dit bericht:
Terug naar nieuwsoverzicht